Ingen annen fiber kan erstatte ullens gode egenskaper. Ull isolerer like godt i fuktig tilstand som i tørr. Ull passer derfor perfekt under dressen. Uansett om det er vått og slapsete, eller kaldt og tørt, anbefaler vi ull. Ull innerst, litt tykkere ull (evt. fleece) som mellomlag, og vind og vanntett ytterlag. Det er bedre med flere tynne ullplagg enn et veldig tykt lag. Da har barna mulighetene til å regulere varmen bedre.
En god lue skal være varm og vindtett. Mye av kroppens varmetap skjer fra hodet, så gode luer er viktig. Til regndager er det fint med sydvest. Det er lettere for barnet å snu på hodet med sydvest i stedet for hette. Dermed får barnet med seg hva som skjer rundt – for eksempel biler. Mange av sydvestene har fleesefor på innsiden, øreklaffer og nakke med stramming slik at sydvesten sitter godt.
Gode votter har mye å si for om det er gøy å være ute. Finn noen som sitter godt, og som er varme nok for ditt barn. Bruk gjerne votter med ullfòr.
Varme føtter er også alfa og omega, og ullsokker er best. Bruk gjerne to tynne par i stedet for et tykt.
Det er bedre med hals enn skjerf. Buff er et veldig anvendelig plagg. Den kan brukes til å dekke hud på kalde dager eller bare brukes som hals. Den er elastisk og klør ikke. Skjerf er upraktisk for barn. Det går opp, dekker ikke godt nok, og skjerfendene samler snøklumper og blir våte. Desuten kan knyttede skjerf som ikke er elastiske gi en kvelningsfare ved fasthenging.
VÅTE OG SLAPSETE DAGER
Innerst:
Det innerste laget bør være tynt og tettsittende, og av ull. Unngå underbukser av bomull. Barn sitter mye på baken, og sammen med hodet er underlivet det stedet der man lett blir kald.
Ytterst:
På våte og ikke fullt så kalde vinterdager holder det med to lag klær. Det er svært viktig at det ytterste laget både er vind- og vanntett.
KALDE DAGER
Innerst:
Her gjelder det samme som for våte og slapsete dager.
Mellomlaget:
Kle barnet i et nytt lag med ull/fleece. Vær oppmerksom på hva fleecen er laget av. Ullfleece, eller fleece blandet med polyester er det beste. (Fleece er som regel laget av plastikk).
Det er viktig at det er luft mellom ytterdressen og kroppen.
Unngå for all del jeans eller bomull som mellomlag. Dette transporterer ikke fuktighet, og barnet blir fort våt og kald.
Hele dresser er det optimale, da unngår du kalde gliper.
Det er bare det innerste laget som skal være ettersittende mot kroppen. Det midterste og ytterste laget skal være lett og ledig, men ikke altfor stort.
Ytterst:
Det tredje kleslaget må være vind- og vanntett, da klarer barnet seg godt på kalde vinterdager uten å fryse.
Det er viktig at dressen puster, ellers forblir fukten innenfor dressen.
Store og klumpete vinterdresser hemmer barnets bevegelse. Det samme gjelder hvis dressen er for liten. Fôr som kan tas ut er svært praktisk, da fungerer dressen nærmest hele året.
HODET:
Vi mister mer varme fra hodet enn fra noe annet sted på kroppen. Derfor er en god lue ekstra viktig. En balaklava-lue er en sikker vinner på kalde vinterdager.
Velg ull eller et syntetisk fleecemateriale.
Et vann- og vindtett lag ytterst er ekstra viktig på dager med blåst.
Øreklaffer sikrer varme øreflipper.
HENDER:
Her gjelder det samme som for resten av kroppen; ull innerst, og vind- og vanntett ytterst. Barn blir fort kalde på hendene, og et godt tips er å bruke en tynn vott inni en litt tykkere, vindtett vott. Det finnes også et stort utvalg av ullvotter sydd fast inni tekniske votter.
FØTTER:
Også her gjelder ull innerst. Hvilke vinterstøvler man bør velge avhenger av været og av antallet minusgrader.
Er det slapsete og relativt mildt, er det viktig at støvlene er vind- og vanntette (for eksempel Cherrox).
Er det derimot tørt og kaldt, er en vinterstøvel med fôr og et tex-membran å foretrekke. Relativt høyt skaft på støvelen er en fordel, slik at ikke snø og slaps så lett kan komme inn. Støvlene bør være store nok til at det er plass til et ekstra par med tykke ullsokker utenpå de tynne ullsokkene innerst.